THOSE WHO HAVE A SPECIAL PLACE IN MY HEART my sisters my mummy kak wa he who still have a special place in my heart best friend kak wani

Thursday, February 14, 2013

post ala2 org dewasa sikit. blushing**

okay today i wanna talk about babies..how many of you melt if u see a very cute baby giving their first grin at you?hehe,its too adorable to resist kan?so here are some photos of my anak buah (as in) anak my cousins.. sgt seronok sebenarnya bila dah berumah tangga and dikurniakan zuriat sbb anak2 pengikat kasih syg ibu bapa..Walaupun kedua2 suami isteri tu belum cukup ilmu keibu bapaan tapi bila sama2 belajar and membesarkan anak sama2 itu adalah pengalaman paling manis buat suami isteri..hihi..melting okayy tgk lelaki muda walaupun yang belum kawin dukung budak kecik..omaigoddd what a lovely and caring guy he is..ecewahh.. tapi ada jugak pasangan yg x dikurnikan rezeki cahaya mata..sedih kn..tapi tu mungkin ujian dari Allah.supaya manusia bersabar dan tak putus asa dengaNya.Jgn berhenti berdoa.Cepat atau lambat Allah pasti akan mengabulkn doa kita asalkan kita ikhlas dan betul2 berharap dgnNya..Anak merupakan saham dan aset buat ibubapa.Tambah2 anak yg soleh.

 'berdoalah kepadaku,nescaya akan aku perkenankan bagimu.Sesungguhnya orang-orang yg menyombongkan diri dari menyembah-ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina-dina' (Al -mu'minun : 60 ) so apalagi,cepat2 berdoa dgn Allah and minta supaya doa kita diperkenankan..

okay doa apa yg boleh dibaca untuk mendapatkn zuriat ialah doa dari surah al anbiya ayat 89 : Dan ingatlah kisah Zakaria, tatkala menyeru TuhanNya: “ Ya Tuhanku, Janganlah engkau membiarkan aku hidup seorang diri (tidak mempunyai zuriat keturunan) dan Engkaulah waris yang paling baik (diserahkan segala urusan kepadaMu)(al-anbiya 89) 

amalkan lah doa ni selalu insyAllah nanti Allah bagi lah anak..my cousin dulu pun 5 tahun kawin x dapat anak..memang boleh nampak yg dua2 suami isteri tu mcm sunyi and selalu gaduh and bila ada campur tangan pihak keluarga hampir nak bercerai deorg.sedih sgt..Tapi Alhamdullilah lps 5 tahun allah bagi baby yg sgt comel dkt deorg..Mohammad aidan..comel sgt2..berkat kesabaran..skrg ni tgk deorg happy sgt..hihi

 okay haha cousin2 yg dah kawin selalu pesan kat kami adik2 yg masih kecik2 ni..dah besar2 ni jaga diri elok2..jgn bagi jatuh la apa la..jgn lasak sgt..sebab org perempuan makin besar makin byk sakit dia.haha.mula2 buat x endah pun tapi bila fikir balik,yela takut jugak.nanti susah nak mengandung =_= haha yg lagi merepek2 bila makcik2 semua sibuk nak bagi tips malam pertama dkt bakal2 cousin yg nak kawin..haih la yg masih muda2 ni mula lah nk tergedik2 dgr sekali.konon curious lah..gedik je lebih..lepastu bila dah kena perli tahu pulak malu2 time2 tu lah nak lari...hahaha..xpa dah 20 an dah,infact ade je kwn2 sebaya yg dah kawin (back up diri sendiri) im just sharing dgn kwn2 yg bakal berkahwin and dah berkahwin..hihi what my makcik said kalau nak bakal zuriat yg baik bacalah doa ni..lagi elok kalau lepas majlis buat solat sunat sama2 dulu.and suami kena baca doa.hihi rilex2 jgn gelojoh sgt.. =_='

 'Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang.Wahai Tuhanku!jauhilah kami dari syaitan dan jauhkan syaitan dari apa yg engkau kurniakan kepada kami'

 doa ni penting tau supaya benih yg terpilih tu jenis yg terbaik.Bila keluar anak jdilah handsome,cantik and perangai pun baik2.dilindungi Allah dari ganguan syaitan..InsyAllah.. kalau dah dapat zuriat tu bersyukur lah sama ada lelaki ke prempuan.setengah pasangan tu bila mengharap sgt nak dapat anak jantina tertentu,bila xdpt selalu kecewa and selalu menyalahkan pihak perempuan T_T

sebenrnya yg menentukn jantina lelaki atau perempuan adalah sperma lelaki.ini hukum biologi yg kite semua pernah belajar,sebab sperma lelaki lah yg membawa faktor Y atau X. dalam Al quran sendiri pernah menyebut tentang faktor yg menentukn jantina lelaki dan perempuan Ia ditentukn sewaktu benih (sperma) dipancarkn..

 'dan dialah yang menciptakan pasangan-pasangan lelaki dan perempuan (jantan dan betina) daripada nutfah (benih) sewaktu ianya dipancarkn.' (surah an-Najmm 53:45-46) 

 haha,ada benda menarik nk di kongsi kat sini,since we are talking about baby i would want to share with you about something which i heard from a friend of mine..there are some parents who sponsored honeymoon ticket from their children..kenapa? haha because they wanted to get their cucu as soon as possible..and tempat honeymoon yg dipilih tu tempat peranginan tmpt sejuk..since it is cold,both spouses will stay in their room more than spending their time visiting the places around..and the funnier thing is they (the parents) even provide their children (woman) or their daughter in law with few night gowns just for the honeymoon purpose which they will put it together in their bag without them knowing haha..and one of the most popular place they will really suggest or sponsored for the honeymoon is Banjaran Alps di Mont Blanc,switzerland.because its really cold there :3 tapi kn seronoknyaa pergi tmpt2 menarik..estonia,tahiti or any other famous places =_=' hahaha..the elders will do anything,whichever most effective just to fufil their own interest and also for the happiness of their children..

 There are some people who learnt something from other races too.The French used to say, no matter how close we are with our husband always and always spare something as a secret..Lumrah lelaki suka megejar dan sukakan cabaran.. when you are living together after married,dont always wear nothing infront of him.Kalau selalu tunjuk semua he wil get immune =_=' but when u hide some part and show some part it will invite him to figure out more..huhu it is like creating some spark in his subconcious mind.. have you ever heard about the word french flatter?it is how the french woman tackle their husband..but if u live in England with the Brits,it is called boorish tips..haha..so its lucky if u you study in overseas and mix around with any people of different races..there is something u can learn as long as it is within the syariah.. (^_^)V

 most man said, if u wanted to adpot a behaviour like a wife,be like a french wife in bedroom,like the japanese woman treat her husband at home,and practise what real malay woman do outside the house..but never follow the american woman..eventho they are friendly but they are agressive,rude and social..The brits woman is quite shy and polite..but i still think what malay women does is even better..we are malay.we are gracefull and we are polite..be like the real malay woman.. :) okay enough with all these tips..im telling u this because it is something quite interesting and has to be shared with my other female friends and my cousins ofcourse..

 herm harini valentine day..mesti ramai gadis2 kat luar sana terkorban jadi mangsa lelaki2 yg tak bertanggungjawab..sedihnya,sexual intercourse is haram if you and your couple is not married,but if a married couple do it,God count it as an ibadah.You got merit from doing that action with your wife.Sex is not bad in God's eyes,it is not taboo,but it is bad when you do it with wrong people.someone who is not your wife..i have few friends yg buat mistake ni..kdg2 sedih tgk.belajar pandai2 tapi sanggup mensia2 kan maruah diri mcmtu..kalau betul lelaki tu syg ajak lah kawin..marry her..

 perempuan jagalah kehormatanmu hanya buat suamimu..jika kau hilang kehormatamu.tiada lagi yg berharga pada dirimu..ya kita semua masih muda ada nafsu..but Allah has already give a prescription on how to protect ourselves,the thkir (zikir) the remembrance of Allah this will provide a layer of protection to our heart..Pray to Allah that he will guide you true his beautiful religion and allow u to submit faithful to him..mungkin dulu kita lain tapi from time to time perlu lah ada perubahan..perlulah semakin matang..InsyAllah.. baca lah doa ni sebelum keluar rumah

 "Ya Allah,sekiranya engkau mengetahui bahawa aku beriman denganmu dan rasulmu,dan aku memelihara kehormatanku hanya untuk suamiku maka janganlah biarkan aku menjadi mangsa orang kafir dan org yg zalim"

2 comments:

  1. like the japanese, be obedient. be like the french in bed. most importantly, become a 'real' malay women, graceful and polite. not forgetting the daily dose of doa. thanks aie lol ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..siapa ni eh yg komen kat ats ni?

      Delete